Dobrou chuť..:)

Srpen 2009

Dolmades

29. srpna 2009 v 21:09 | Bajushka |  Chuťovky
Dolmades se dá připravovat jak s masem, tak i bez něj. Tato středomořská specialita je skvělý letní předkrm, ale i hlavní jídlo. Jako příloha je nejlepší čerstvé pečivo, nejlépo křupavá bageta.
Zde je recept na variantu s masem :

Předkrm pro 4, hlavní jídlo pro 2 osoby
SUROVINY:
vinné listy
citronová šťáva
olivový olej

NÁPLŇ:
olej
2 větší cibule
2 stroužky česneku
3 rajčata
250g mletého masa
220g uvařené dlouhozrnné rýže
pepř
sůl

Vinné listy přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut stát. Na oleji osmahneme cibulku a česnek. Přidáme maso, sekaná rajčata, pepř, sůl a přikryté dusíme na mírném plameni asi 15 minut
Pekáček vyložíme stonky nebo přebytečnými vinnými listy. Do masa vmícháme rýži a necháme trochu schladnout.
List položíme na prkénko, dáme na něj náplň a srolujeme. Nevím, jak to dělají řekové, ale já první přehnu kraje, pak špičku a zboku zaroluju. Každý si musí najít svůj způsob, hlavní je, aby náplň z listu nevypadávala.
Naplněné listy klaďte těsně vedle sebe do pekáčku. Zakapejte citronovou šťávou a zalijte dostatečným množstvím olivového oleje a trochou vody.
Dejte do trouby a zakryté pečte na 150-200 stupňů cca 40 minut. Můžete také dusit v kastrolu na sporáku.
Podovájte teplé či studené, jak je libo. Doubrou chuť! :)

Meloun

29. srpna 2009 v 20:24 | Bajushka |  U nás doma
Včera jsme rozkrojili náš 1. vlastní, meloun! Byl mooc dobrý, musím se vám pochlubit..:)
Ještě máme na záhonku kulaté, jeden jsme zkoušeli už před týdnem, ale ještě nebyl zralý, tak uvidíme co ty další...:)

Nealko mochito

26. srpna 2009 v 21:33 | Bajushka |  Nápoje
Suroviny:

1 lžička tmavého třtinového cukru
10 lístků čerstvé máty
šťáva z 1 limetky
sodovka nebo zázvorová limonáda
drcený led

Příprava:

Ve sklenici rozdrťte mátu s cukrem a limetkovou šťávou. Sklenici dosypte asi do dvou třetin ledem a potom dolijte limonádou. Ozdobte skrojkem limetky a lístky máty.

Dokonalé pečení

23. srpna 2009 v 14:19 | Bajushka |  Rady a tipy
Rady při pečení

Co s vybouleným dortem
Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.

Dlouho vláčný perník
Chceme-li mít perník vláčný po dlouhou dobu, připravíme perníkové těsto namísto z vody ze studeného neslazeného čaje.

Domácí chléb
Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.

Chuť třeného těsta
Opět jinou chuť získá třené těsto, pakliže do něj vmícháme 1-2 lžičky koňaku. Nejenom to, likér propůjčí těstu také pěknou barvu.

Jak vyklápíme bábovku
Na povrch formy přiklopíme rovný talíř nebo plochou mísu a formu obrátíme. Neodpadne-li bábovka od formy hned, zchladíme obrácený povrch formy utěrkami namáčenými ve studené vodě. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a dobře se vyklopí, aniž bychom ji potrhali.

Křehká třená bábovka
Třená bábovka bude křehká a vláčná, když při tření žloutků s cukrem budeme postupně přidávat tolik lžic vlažné vody, z kolika vajec bábovku připravujeme.

Křehoučký závin
Aby měl jablkový závin krásně zlatavou a křupavou kůrku, potřeme jej před pečením žloutkem rozšlehaným v mléce.

Listové pečivo
Listové těsto před pečením vždy potřeme vejcem. Vidličkou mírně rozšleháme 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmícháme 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto potíráme pouze po povrchu, nikoli po stranách, protože pak by nevzešlo.

Nadýchané palačinky
Pokud do těsta přidáme trošku sodovky nebo jednu či dvě lžíce rumu, budou palačinky nadýchané jako obláček. Je ale potřeba, nechat těsto alespoň hodinu ležet, aby mouka mohla nabobtnat. Bude potom stravitelnější.

Poleva patří do chladna
Dorty s polevou uchováváme v chladnu, ale nedáváme je do ledničky. Vlivem velkých teplotních rozdílů by totiž mohla poleva popraskat a ztratit pěkný vzhled.

Snáze vyklopené buchty
Když jsou buchty dozlatova upečené, nevyndáme je ihned, naopak, necháme je ještě asi 5 minut ve vychládající troubě. Předejdeme tomu, aby se buchty po vyklopení potrhaly.

Šlehání sněhu
Sníh z bílků bude pěkně tuhý, pokud bílky předem hodně vychladíme. V žádném případě se však do bílků nesmí dostat část žloutku. Také tempo šlehání je rozhodující - začínáme zvolna a poté neustále zrychlujeme.

Náhrada vajec

22. srpna 2009 v 13:15 | Bajushka |  Rady a tipy
Když chybí vejce

1-2 vejce můžeme nahradit tak, že na 1 vejce přidáme lžíci horké vody a několik kapek oleje.

Sojová mouka (1 vejce = 1 lžíce mouky)

Prášek do pečiva (1 sáček odpovídá 1-2 vajíčkům) 1 sáček prášku do pečiva smícháme s 1 lžící vody a 1 lžící octa nebo nebo 1 sáček prášku do pečiva smícháme s 1/2 lžíce oleje a 1/2 lžíce vody.

Droždí (sáček instantního droždí rozpustíme v 1/4 sklenici horké vody = 1 - 2 vajíčka).

Želatina (1 sáček - nahradí až 3 vajíčka).

Bramborovým či kukuřičným škrobem lze také nahradit vejce. Pudingový prášek má také pojivé účinky, je to v podstatě škrob.