Dobrou chuť..:)

Září 2009

Řecká kuchyně a stolování

27. září 2009 v 19:48 | Bajushka |  Řecko
Jak je to s řeckým stolováním?

Není nad provou, domácí řeckou kuchyni. Na kalorie se tam nehledí, vše musí být poctivé a halvně dobré.

Řekové mají rádi společnost, nikdy nevečeří sami nebo jen ve dvou. Dokáží si jídlo vychutnat, u stolu sedí třeba od 18ti hod. až do půlnoci, a to i s dětmi.

U oběda i večeře v tradičních řeckých tavernách vám na stůl bez vyzvání donesou levné hliníkové příbory, bílou bagetu a někdy bylinkové nebo česnekové máslo, přehodí přes stůl papírový ubrus, poté obsluha přijme objednávku. Společnost si vybírá vždy několik druhů pokrmů. Číšník posléze přinese všechno najednou. Řekové neznají předepsané pořadí pro servírování. Studené i teplé pokrmy, saláty i hlavní jídla nosí na stůl zároveň. Na stole není místo pro vlastní talíře, proto všechno patří všem. Vidličkou si nabíráme na co máme chuť.

Nejčastější řecké předkrmy jsou např. tzatziki, smažená nebo grilovaná feta dolmades, spanakopita (filo se špenátem a fetou), tiropita (filo s fetou) nebo velké pečené fazole-giant beans. Dále se podává řecký salát s fetou a hlavní jídlo (moje oblíbené jsou např. mussaka, stifado a telecí, další časté pokrmy jsou gyros, souvlaki, různé ryby a mořské potvory). Jako dezert vám donesou většinou čerstvé ovoce-hrozny nebo meloun, ale setkali jsme se i se zákusky, které jsou extra sladké s medem, cukrovým sirupem ořechy.

Jeden s předkrmů, které jsme baštili na Samosu jsem si vyfotili. Jmenuje se fried small fish.
Jsou to malé rybičky, obalené jen v mouce a osmažené, které se jedí celé, včetně hlavy a kostí. Dochucují se citrónem, viz. foto.
Mamka říkala, že kdyby je viděla na fotce, tak by si je nikdy nedala, ale že jsou moc dobré. Pochutnali jsme si všichni..:)

Oliváček

27. září 2009 v 15:47 | Bajushka |  Bábovky, chlebíčky
Přihlásila jsem se do soutěže o zástěru, mořskou sůl a olivové mýdlo. Mělo se upéct něco z receptů olivové kuchařky. Vbrala jsem si svůj oblíbený olivový chlebík Pain aux olives. Tady jsou fotky, později přídam i receptík.




Ikonky

24. září 2009 v 17:23 | Bajushka



Tak jsem zpátky!

22. září 2009 v 19:48 | Bajushka
Tak jsem se Vám vrátila :) V Řecku (na Samosu) to bylo super. Rozhodla jsem se, že budu přidávat na blog vícer řeckých receptů a specialit, protože jsem si je vážně oblíbila.
Není nad provou, domácí řeckou kuchyni. Na kalorie se tam nehledí, vše musí být poctivé a halvně dobré. V Řecku se nic neřeší, všichni jsou veselí, šťastní.....
Víc toho o řeckém stolování napíši až budu mít čas, je toho hodně s čím bych se chtěla podělit, teď ale musím vybalovat......

Tak zatím, Ja su! (ahoj) :)

Míša řezy

15. září 2009 v 18:00 | Bajushka |  Řezy
Jeden z mých oblíbených zákusků, který ale moc často nedělám (přiznám se, nechce se mi s tím piplat), nechávám si ho péct od tety na narozeniny..:)
Řezy určitě znáte, jsou opravdu skvělé..:)

Míša řezy

Korpus:
6 žloutků
6 lžic moučkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
3 lžíce oleje
3 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
sníh ze 6-ti bílků
Krém:
3/4 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 měkké tvarohy (nebo 2 tvarohy a vychladlý 1 vanilkový puding uvařený v 1/4 l mléka )
250 g másla
rum na ochucení
Poleva:
100g čokolády (na vaření),
100g 100% tuku nebo másla.


Ušleháme žloutky s cukrem a přišleháme kakao a olej. Pak střídavě vmícháme ušlehaný sníh s bílků a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme na vyšší plech, vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě 15-20 minut. Necháme vychladit.

Ušleháme tvarohy s máslem, oběma cukry a rumem. Natřeme na vychladlý korpus.

Tuk a čokoládu rozpustíme ve vodní láznit, necháme trochu vychladnout a rozetřeme na krém. Dáme do lednice a necháme nejlíp do druhého dne uležet a ztuhnout.

Kalimera!

11. září 2009 v 13:00 | Bajushka |  Řecko
Chtěla bych jen upozornit návšťěvníky tohoto blogu a všechny co sem zavítají, že tady 11 dní nebudu...
Od 11. do 22. budu na dovelené v Řecku, na Samosu.
Moc se těším, beru si sebou foťák a vyfotím nějaké řecké dobrůtky a zajímavosti a určitě se s vámi podělím, takže nezapomeňte tenhle bloček znova navšívit! :)
Mějte se tady hezky!
Vaše Bajushka

Pravé tiramisu

2. září 2009 v 20:48 | Bajushkaa |  Nepečené dezerty
Tohle je můj nejoblíbenější recept na tiramisu...Použitá vejce by měla být vždy čerstvá!

Suroviny:

4 žloutky
4 bílky (+ špetka soli)
250g mascarpone
60g cukru

cukrářské piškoty-savoiardy
rum, amaretto, popř. dezertní víno
káva
kakao



Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. S bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.


Přišleháme mascarpone a 2 lžíce rumu. Do krému opetrně vmícháme sníh z bílků.


Piškoty krátce namočíme do kávy a rozdělíme do dezertních misek.


Na piškoty nandáme krém, posypeme kakaem a dáme vychladit do lednice.


Před podáváním ozdobíme piškotem a strouhanou čokoládou.

Druhá možnost je, že alkohol místo do krému přimícháte do kávy. Je to na vás, obě možnasti jsou dobré:)

DOBROU CHUŤ!!!