Dobrou chuť..:)

Říjen 2009

Raffaello

31. října 2009 v 12:35 | Bajushka |  Nepečené cukroví
Domácí raffaello

1 Salko
250g kokosu
100g sušeného mléka
mandle

Odložíme si trochu kokosu na obalení a mandlo. Ze všech surovit vypracujeme těsto. Dáme do lednice na půl hodiny uležet. Poté tvarujeme kuličky plněné mandlí a obalujme v kokosu.
Doporučení: foťte hned po vložení do košíčku, nebo dobře schovejte, protože jinak se focení nedožijí :) U nás jsem ukořistila tyto 4, ale ty (s mou vydatnou pomocí) taky brzy zmizely :)

Cibulové dalamánky

28. října 2009 v 20:35 | Bajushka (Kluci v akci-mírně upraveno) |  Pečivo
CIBULOVÉ DALAMÁNKY
42 g droždí
1 pl krystalového cukru
3 dcl vlažného mléka nebo vody
250 g polohrubé, popř.žitné celozrnné mouky
250 g hladké pšeničné mouky
1 dcl olivového oleje
1 cibule
1 pl drceného kmínu
1 čl tymiánu nebo oregana
1 cibule
sůl
pepř
na posypání celý kmín, hrubou sůl

Droždí rozetřeme s krystalovým cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 1,5 dl vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme kvásek vyběhnout. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme polotuhé těsto. Po jeho vykynutí tvarujeme dalámánky, sypeme kmínem a hrubozrnnou solí či jinými semínky, která máme po ruce
Pečeme dozlatova, asi 30 minut, ještě horké potřeme slanou vodou.

Místo cibule můžeme použít česnek, nebo ji úplně vynechat.

Dalamánky byly moc dobré, ale focení se nedožily...:) Ze stejného těsta jsem dělala krokodýla, plněného šunkou a sýrem.



Marcipán

28. října 2009 v 13:25 | Bajushkaa |  Krémy, polevy, marcipán
Konečně jsem objevila recept na marcipán, který není tvrdý, má skvělou chuť a dobře se s ním pracuje. Vlastně jsem ho neobjevila, ale dostala jsem ho na diskuzi http://forum.sladkosti.net/
Patří k webu od Hanky Slatinské, www.sladkosti.net. Pokud potřebujete s něčím poradit, určitě se tam obraďte, mě už tam několikrát moc dobře poradili :)

Tady jsou ty recepty:

NEPRAVÝ MARCIPÁN
Rozpočet: 250 g moučkového cukru, 250 g dětské krupičky, 100 g másla, 4 lžíce vody, půl lahvičky mandlové tresti (raději méně) a potravinářské barvy.

MARCIPÁN
25 dkg suš.mléka
50 dkg cukr moučka
2 lžíce kukuřičného sirupu
2 lžíce vody
aroma

Pokud je málo vody už nepřilíváme ale jen namáčíme ruce. Krásně se s ním pracuje.

MODELOVACÍ HMOTA KARLA BRYMA Z VELKÉ BÍTEŠE
Rozpočet: 1 lžíce sušeného mléka se 14% tuku, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička Solamylu, vaječný bílek podle potřeby, potravinářské barvy - nejlépe gelové.
Z uvedených surovin vypracujeme vláčnou hmotu (měla by být tvárná asi jako plastelína) a podle potřeby ji obarvíme potravinářskými barvami. Připravíme si pouze takové množství, jaké budeme momentálně potřebovat. Tato hmota nevydrží vláčná ani v případě, že je dobře zabalená ve fólii a uložená v chladnu. Výhodou je, že hotové výrobky rychle ztuhnou a dobře drží tvar. Navíc je čerstvá hmota natolik tvárná, že z ní můžeme vyválet velmi tenké plátky.

Zkoušela jsem ten poslední, je super, tady je výsledek
Paní Hance moc děkuji, za rady i recepty!! :)

Máňa

25. října 2009 v 21:10 | Bajushka |  U nás doma
Musím tady dát alespoň jednu fotku naší Máni. Máme ji od srpna, 6. listopadu jí bude 5 měsíců. Je to zlatíčko, ale roste nám jako z vody! Je mooc krásná! Jen se podívejte sami...:)

P.S.: Ten meloun je z našeho záhonku :)

Kokosový kmen

23. října 2009 v 20:30 | Bajushka |  Nepečené cukroví
KOKOSOVÝ KMEN

1 slazené kondenzované mléko (Salko)
250 g kokosu
100 g sušeného mléka (může být i moučkový cukr)
2 Pl kakaa
červené potravinářské barvivo
podle chuti rum

Do salka zamíchejte mléko a kokos. Těsto rozdělte na 3 díly, jeden obarvěte na červeno, další kakaom na hnědo a poslední nechte bílý. Z každého uválejte váleček, slepte k sobě a zakrutťe. Dejta ztuhnout do lednice.



Perník z kyšky

23. října 2009 v 20:23 | Bajushka |  Bábovky, chlebíčky
PERNÍK:

500 ml kysaného mléka
200g cukru
100 ml rozpuštěného másla nebo oleje
1 vejce
2 vanilkové cukry
2 lžičky sody
200g polohrubé mouky
200g hladké mouky
1 prášek do perníku
2-3 lžíce kakaa
strouhané nebo sekané ořechy (lískové nebo vlašské)

Suriviny dáme v uvedeném pořadí do pekárny, zapneme program moučník/dort a necháme upéct. Ořechy přidáme po zaznění zvukového signálu.

http://www.email.cz/getAttachment?session=%0B%14%EA%06x%E0%BC%A2%8A%3A%00f%83%3A%E281%18wu%99%8Db%C3-%B7%A0%081%EFZ%D6%99%C5%AE%93%A5%7C%DD%1F9%C4t%CE%D3%9F%98%AC%21%14%91%CBX%EDUQ%CD%A6%03%E6%C4%CB%28K%80h%03%60%AF%C4%B2%FB_%04%7D%A6%3DhJe%9A%20%5B%F8%CF%C4%EBo%7B%CDh%20%7E%A31%D9H%240%E1%F26t%24I%E6i%A7%DD%18/1%FC%19%7B%5Cy%EA%CA%C9r%AC7%86%C6%24%DE%EC%29%B1%F0%27%C3%B2%BA%CD

Párky v rohlíky (DP)

19. října 2009 v 20:11 | Bajushka |  Párty pečivo

Párky v rohlíku


Na rohlíky:
260 ml mléka
1 Pl oleje
2 lžičky soli
500 g polohrubé mouky
2 lžičky soli polovina droždí
1 lžička cukru

Na náplň: kečup
párky
příp.sýr

Těsto dáme v uvedeném pořadí do pekárny (popř. umícháme ručně a necháme kynout). Až vykyne, uděláme oválné placky nebo trojůhelníky, potřeme kečupem, naplníme párkem, můžeme přidat i sýr. Srolujeme a necháme pod utěrkou min. půl hodiny kynout. Potřeme vejcem, posypeme solí a kmínem a dáme péct do trouby vyhráté na 200°C 15 minut.
Móóóc dobré! :)

Pudinkový krém

8. října 2009 v 17:14 | Bajushka |  Krémy, polevy, marcipán
Čokoládový

250-300g másla
250-300ml mléka
1 čokoládový pudink
100-150g cukru
čokoláda (nejlépe na vaření)

Uvaříme pudink. Do horkého pudinku dáme čokoládu, necháme rozpustit a zamícháme. Necháme vychladnout. Do vychadlého pudinku přidáme změklé máslo a pořádně vyšleháme.

Vanilkový

250-300g másla
250-300ml mléka
1 vanilkový pudink
2 vanilkové cukry
80-100g moučkového cukru

Do schladlého pudinku přišléháme máslo a cukry

Ovocný
Do vanilkového přišléháme rozmixované ovoce.



Takto můžeme připravit různé druhy krému např. karamelový....
Základ vždy tvoří pudink s máslem a cukrem.
Přidat můžeme např. oříšky, kávu....

Korpus

7. října 2009 v 13:51 | Bajushka |  Dorty
Citronový:

6 větších vajec,
240 g cukru krupice,
240 g hladké mouky,
6 lžic oleje
citronová kůra
pár kapek citronové šťávy (popř. citronové aroma)

Čokoládový

6 větších vajec,
240 g cukru krupice,
200 g hladké mouky,
40g kakaa,
6 lžic oleje

Kávový

6 větších vajec,
240 g cukru krupice,
220 g hladké mouky,
20g instantní kávy
6 lžic oleje

Bílky ušleháme s cukrem do pevného sněhu, postupně přišleháme žloutky a olej. Opatrně vmícháme mouku. Těsto dáme do formy s průměrem asi 25cm, s vymazaným a vysypaným dnem. Pečeme při 180°C cca 30 minut.

Dort pro paní učitelku

6. října 2009 v 19:39 | Bajushka |  Dorty
5. října byl mezinárodní den učitelů. Většina lidí ho moc neslaví, ale i přes to jsme chtěli naši třídní potěšit. Proto jsme jí spolu s mojí šikovnou kamarádkou upekly dort.

Potřebujete na něj:
Mléčný marcipán

Korpus upečeme, a necháme schladnout. Připrávíme si krém. Korpus 1 nebo 2x rozkrojíme, promažeme krémem a přiklopíme. Krémem pomažeme také celý povrch dortu a potáhneme marcipánem.
Zdobili jsme švédskou bednou, švihadlem a žíněnkou, protože byl dortík pro tělocvikářku. (postavička je naše paní učitelka:) P.S.: poznala se :D)
Snědli jsem ho o přestávce, byl mooooc dobrý :)

Bramborový pekáček se švestkami a tvarohem

4. října 2009 v 19:07 | Bajushka |  Sladká jídla
I když už je podzim, na stromě nám pořád zůstalo pár švestek...Co s nima? Nechat je tam, to je škoda....Tak mě napadlo, že bychom si mohli dát něco sladkého k obědu. Máme moc rádi bramborové, nebo i tvarohové knedlíky. Ale nějak se mi nechtělo se s nimi plácat...tak mě napadlo upéct knedlíky v pekáčku..:)

Na tuto rychlou dobrotu potřebujete:

Bramborové těsto (500g vařených brambor, 3 vejce, 1 lžíce másla, mléko a polohrubá mouka dle potřeby)
Švestky
Cukr
Tvaroh rozšlehaný s cukrem a žloutky (nebo vanilkovým pudinkem)

Pekáček vymažeme máslem, dáme bramborové těsto a poklademe švestkami s cukrem. Na ně navršíme tvarohovou náplň a opět poklademe švestkami. Posypeme cukrem a dáme zapéct.
Jednoduché a moc dobré, teplé i studené :)