Dobrou chuť..:)

Listopad 2009

Fazolačka

29. listopadu 2009 v 16:55 | Bajushka |  Polévky
ingredience:

2,5l vody
velké fazole
(sušená) zelenina
dle chuti brambory
250 ml smetany
česnek
petrželka
sůl a pepř


Fazole přes noc namočíme. Druhý den cca 1hod vaříme, přidáme brambory a zeleninu a vaříme do změknutí. Ke konci varu přidáme asi 3 stroužky česneku, petrželku a kelímek smetany. Okořeníme a můžeme podávat.
Na fotce je bez brambor, s chlebem.

Tiramisu z pomazánkového másla

24. listopadu 2009 v 19:39 | Bajushka |  Nepečené dezerty
Ingredience:
2 pomazankové másla bez příchutě
2 smetany bez šlehání
150g moučkového cukru
(popř. 1 žloutek a sníh z 1 bílku)
2 balíčky piškotů
půl hrnku silné kávy
rum

Uvaříme kávu a smícháme s rumem. Já do ní přidávám i mléko. Vyšleháme pomazánkové máslo se smetanou a cukrem, můžeme přidat žloutek a sníh z jednoho bílku. Dáváme do misek střídavě s piškoty namočenými v kávě. Posypeme strouhanou čokoládou.

Je to moc dobré s vajíčkem i bez něj.


Mánička

19. listopadu 2009 v 17:30 | Bajushka |  U nás doma
Máňa už má 20 kilo. Dám tady fotky pro porovnání, jak nám to zvíře roste

Ještě miminka, všech 8 drobečků nahromadě
V původním domově s bráškou, Mánička je ta první (ta hezčí)

Banánky

19. listopadu 2009 v 16:58 | Bajushka |  U nás doma
Konečně nám dozrály banánky! Čekali jsme na ně 12, let, a dočkali jsme se! Byly úúúžasné, nějaké jsou ještě na stromě (palmě?)

Raffaelo ovečka

16. listopadu 2009 v 17:29 | Bajushka |  Dorty
6 větších vajec,
240 g cukru krupice,
240 g hladké mouky,
6 lžic oleje
citronová kůra

1 Salko
1 balíček kokosu
sušené mléko
rum dle chuti
Šlehačka:
200g bílé čokolády
500ml šlehačky
ztužovač (nebo želatina)


Šlehačka:
Do smetany nalámeme bílou čokoládu a necháme rozpustit. Dáme vychladit do lednice, min. přes noc. Poté přidáme ztužovač a vyšleháme tuhou šlehačku. Když nemáme ztužovač, rozpustíme 2 ČL želatiny předem nabobtnané v mléce a přišleháme ke šlehačce.

Vyšleháme sníh z bílků s cukrem, přišleháme žloutky a olej a upečeme korpus (v profesionální sadě na plněné dorty). Po upečení naplníme hmotou ze salka a ozdobíme čokoládovou šlehačkou. Z marcipánu vytvoříme hlavu a nohy, kterými dort dozdobíme.

Perníky

10. listopadu 2009 v 19:55 | Bajushka |  Cukroví, sušenky
Možná bych měla fotky nazvat spíš ,,perníková krize" :) Nojo, poleva-můj věčný problém..:)

Tyto recepty mě ovšem nikdy nezklamaly...ten druhý mám od cukrářky z Č.Budějovic, první od babičky mé kamarádky.

Měkké perníčky
500g hl. mouky
190g cukru
125g másla
125g medu
3 vejce
1čl jedlé sody
1 prášek do perníku-lze vynechat
1 čl skořice
4 tlučené hřebíčky
vejce na potření

Na vál prosijeme mouku, přidáme sodu, cukr a koření. Uděláme důlek, nalijeme doněj med, kousky másla a vypracujeme těsto. Po upečení potřeme vejcem.
-tyto perníčky nepotřebují uležet

Perníky
50g másla
25dkg cukru
4 pl medu
4 vejce - utřít,
přidat:
2 čl jedlé sody
2 čl mletého koření (anýz, fenykl, skořice, hřebíček)
650g hladké mouky

Zpracovat těsto.


Celozrnné sušenky a sójové rumové kuličky

9. listopadu 2009 v 16:10 | Bajushka |  Zdravé cukroví
Rumové kuličky (nepečené, ze sójové mouky)

100g hladké sojové mouky
100g moučkového cukru
100g různých mletých ořechů
70g másla
4 lžíce svařeného mléka
4-5 lžic rumu
kakao
Vše pořádně promícháme. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme ve všem možném (kokos, oříšky, zdobení..), nebo vyválíme a vykrajujeme různé tvary


Celozrnné sušenky Dobré a zdravé
1hrnek strouhaných mandlí
1 hrnek mixovaných ovesných vloček
1 hrnek celozrnné mouky
1/2 hrnku oleje
1/4 hrnku medu
1 čl skořice
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
marmeláda

Vyprecujeme těsto, ze kterého tvoříme hrudky a klademe na plech. Do hrudek uděláme prstem důlek, který naplníme marmeládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Jsou vážně výborné!


Pravá horká čokoláda

4. listopadu 2009 v 18:56 | Bajushka |  Nápoje
Hustá, voňavá čokoláda, ideální v zimě na zahřátí...:)

200 g čokolády
250 ml mléka
1-2 čl solamylu

V mléce rozpustíme čokoláda. Solamyl rozmíchejte v troše studeného mléka a přidejte k čokoládě. Za stálého míchání zahřívejte, dokud nezhoustne.
Můžeme dochutit, mátou, skořicí, vanilkou nebo třeba chilli...

České pivní tiramisu

4. listopadu 2009 v 12:39 | Bajushka (Kluci v akci-mírně upraveno) |  Nepečené dezerty
České pivní tiramisu

Zní to zvláštně, ale je to moc dobré:)

2 lžičky instantní kávy
300 ml 10° světlého piva
2 cl rumu
750 g měkkého tvarohu
50 g vanilkového cukru
80g cukru moučka
lžička citronové kůry
12 ks cukrářských piškotů
strouhaná čokoláda

Pivo s kávou rumem dáme do kastrolu a svaříme na polovinu.
Vyšleháme tvaroh s cukrem a citronovou kůrou.
Svařenou směs necháme vychladnout namáčíme v ní piškoty, které střídavě s tvarohovým krémem skládáme do misek. Dezert posypome strouhanou čookládou a dáme vychladit.

Mrkvové cukroví

3. listopadu 2009 v 19:22 | Bajushka |  Zdravé cukroví
Ač je mrkvové, je opravdu moc dobré. Hned po upečení jsem dělala další a nikdo ani nepoznal, že je to z mrkve. Mám 2 recepty, jeden ze své a jeden z babiččiné kuchařky. Oba jsou vyzkoušené a moc dobré.
Mrkvové šátečky

350g polohrubé mouky
250g jemně strouhané mrkve
250 g másla
1 prášek do pečiva
Zpracujeme těsto, rozválíme na placku silnou asi 3mm. Tvoříme šátečky, ktéré plníme marmeládou, nejlépe rybízovou. Po upečení obalíme v moučkovém cukru.


Mrkvové koláčky

200g celozrnné pšeničné mouky
200g jemně strouhané mrkve
130g másla
50g cukru
prášek do pečiva
meruňková zavařenina na spojování

Zpracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve v troubě vyhřáté na 160-180 stupňů. Po upečení slepujeme marmeládou a obalujeme v moučkovém (a vanilkovém) cukru.

Indický sýr

3. listopadu 2009 v 12:00 | Bajushka a Jamie Oliver :) |  Hlavní jídla
Tenhle sýr mám podle Jamieho Olivera. Dával na něj chilli a čerstvý koriandr, ten jsem já neměla tak jsem pooužila koření na grilovaný sýr.

Potřebujeme na něj:
asi 2 a 1/4 l plnotučného mléka
1 sklenička bílého vinného octa
sůl, koření, olej

Mléko dáme do hrnce a přivedeme k varu. Hned jak začne řít přidáme ocet. Když se začne srážet, stáhneme plamen, osolíme a necháme chvíli stát.
Vlijeme do síta a necháme 30-40 minut okapat. V pánvi rozehřejeme olej, nasypeme sůl a koření a hodíme na ni okapaný sýr. Smažíme, až je zespod zlatý a obrátíme (potrhase, to je v pořádku:). Pokapeme olejem a podáváme s kari rýží nebo kari rizotem :)

Stifado

2. listopadu 2009 v 20:18 | Bajushka |  Hlavní jídla

Stifado

Stifado je něco na způsob našeho guláše s cibulkami. Většinou se vaří z králíka, ale můžete použít kuře nebo hovězí maso. Nejdůležitější jsou malé cibulky a koření. Je to jedno z mých oblíbených, typických řeckých jídel.

Recept mám z malé kuchařky ,,Greek Cuisine,, kterou jsem si koupila na řeckém ostrově Samosu. Je anglicky, takže to jje přeloženo mými slovy :)
  • 1 kuře, králík nebo kus hovězího
  • půl kila malých cibulek
  • 500 g sekaných rajčat (můžou být z konzervy)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 dcl olivového oleje
  • 3 dcl červeného vína
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 celé skořice
  • hřebíček
  • nové koření
  • sůl
  • pepř
Cibulky oloupeme a necháme vcelku. Do hlubší pánve dáme olivový olej a necháme ho rozpálit. Přidáme maso a osmahneme. Přidáme cibulky a červené víno. Chvíli vaříme. Poté snížíme teplotu a přidáme rajčata, lžíci rajského protlaku trochu vody a koření. Nakonec přidáme sůl, pepř a ještě trochu vody a važíme zhroba 1 hodinu.
Dobrou chuť!

Pivní preclíky

1. listopadu 2009 v 11:29 | Bajushka (Zdroj:Knihovnička) |  Párty pečivo
VOŇAVÉ PIVNÍ PRECLÍKY

400g polohrubé mouky
100g tuku (50g másla, 50g sádla)
220ml vlažného piva
1 velký žloutek
20g droždí
1 čl cukru
sůl, pepř
Na potření 1 žloutek a 50ml piva, na posypání hrubá sůl

Trochu mouky smíchejte s cukrem a rozdrobeným droždím, zalijte částí vlažného piva a nechte v teple vzejít kvásek. Přilijte zbylé pivo a rozehřátý tuk, žloutek, mouku a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout asi 45 min. Z vykynulého těsta tvarujte preclíky, potřete žloutkem rozšlehaném v pivo, posypte solí a pečte při 175 stupních.